Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ATTITŰD

MASZTI MÁJUS: HONNAN ERED ÉS MIÉRT ÜNNEPELJÜK?

2024. május 01. - Attitűd

pornography-and-masturbation.jpg

Egy egész hónap, ami a maszturbálásnak van szentelve… Kicsit bizarr, kicsit feszegeti a határokat, mégis sok-sok kézimunkával, illetve orgazmussal kecsegtet. Na de miért alakult ki a maszti május és miért kellene ünnepelnünk? Máris mutatjuk a hónap történetét, de azért az önkielégítéssel kapcsolatos sztereotípiák közül is eloszlatunk néhány károsat.

Ma már annyi féle és fajta nemzetközi nap van, hogy a maszturbáció csak első látásra, illetve hallásra lóghat ki a sorból. De talán még annyira sem. Úgyhogy itt az idő kicsit utána járni annak, miért és mikor lett május az önkielégítés hónapja.

De előbb jöjjön a maszturbálás: káros vagy sem?

Először is, nyugodj meg: a maszturbáció nem káros a testedre. Sőt! Kifejezetten jót is tehet veled. Az önkielégítés ugyanis adrenalint, oxitocint, endorfint és szerotonint szabadíthat fel a testedben. Ezek köztudottan olyan hormonok, amelyek segítenek szabályozni a stresszt és javítani az általános hangulatot.

Emellett az endorfinok felszabadulása segíthet a vérnyomás csökkentésében és alvásproblémák, alvászavar esetén is kifejezetten jó hatással van az agyra, illetve a testre: a kellemes kimerültség segít álomba ringatni a testedet.

Ráadásul egy 2016-os tanulmány még azt is kimutatta, hogy remek hatással lehet a testsúly kabantartására is. Például azok a 40-49 éves férfiak, akik gyakran veszik a kezükbe az irányítást – esetünkben ez havi 21 vagy több magömlést jelent –, jobb testtömeg-indexszel és alacsonyabb prosztatarák kockázattal hozták kapcsolatba.

Emellett a nőknél sem elhanyagolható szempont, hogy enyhíti a menstruációs görcsöket is. Mielőtt azonban kezet nyújtanánk magunknak, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a tanulmányok szerint a másik személlyel folytatott szex általános egészségügyi előnyei még intenzívebbek, mint a maszturbálásé.

Mondjuk mi ezt így fordítanánk le: akár a saját kezedtől – vagy egy szexjátéktól élvezel el –, akár a partnereddel közösen adod át magad az orgazmusnak, a gyönyör így is, úgy is remek élettani hatásokkal kecsegtet. Női szexeszközök és férfi maszturbátorok egész tárháza áll rendelkezésre a szent cél érdekében.

maszti.gif

A másik káros sztereotípia: milyen hatással lehet az önkielégítés a párkapcsolatra?

Még széles körben tartja magát az a feltételezés, hogy a párkapcsolatban végzett önkielégítés akadályozza a kapcsolatot és falat emel a felek közé. Ez – megfelelő kommunikáció mellett – egyáltalán nincs így, valójában javíthatja a párkapcsolatot, méghozzá több fronton is.

Először is, a rendszeres önkielégítés segít a szervezetet szexuálisan és fizikailag is karbantartani, ráadásul nagy segítségedre lehet abban, hogy elmondd a párodnak, mit is szeretsz az ágyban. Főleg úgy, hogy az önkielégítés során megismerkedsz minden egyes porcikáddal: szép lassan felfedezed, hogy mit szeretsz, hol vannak az erogén zónáid, milyen érintéseket és behatolás típusokat, fantáziákat kedvelsz. Mindezt hogyan tudnád megosztani a pároddal, ha nem ismered önmagadat?

Ami a szexuális egészséget illeti, úgy tűnik, minél idősebb leszünk, annál többet kell tennünk a szexuális izgalom felkeltéséért és megtartásáért. Míg a nők idővel a menopauzával – és többek között a hüvelyszárazsággal – küszködnek, addig a férfiak számára véráramlás és így az erekció fenntartása, illetve hosszabbá tétele a cél. Szerencsére a maszturbálás mindkét nem esetében segíthet a libidó felkeltéséért, illetve az élvezet újbóli megtalálásáért.

Különösen sokat segíthet azoknak a férfiaknak, akik kicsit korábban sülnek el a kívántnál, hiszen a rendszeres önkielégítés segíthet a stimuláció toleranciájában és növeli a kitartást. Ami a termékenységet illeti, az a közhiedelem, hogy a gyakori maszturbáció hatással van a spermiumokra, csak részben igaz. A maszturbációnak ugyanis nincs hatása a sperma minőségére, itt az életkor és az életmód sokkal nagyobb szerepet játszik.

Azonban az már igaz, hogy körülbelül 74 nap kell ahhoz, hogy a spermium elérje az optimális érettséget. Bár a férfiak már néhány perc - félóra alatt újra ejakuálhatnak és kilövellhetik a spermát – vagyis a spermát szállító folyadékot az úgynevezett refrakter periódusban –, minden alkalommal egyre kevesebb lesz a tényleges spermiumszám az ondóban. Tehát a gyakori önkielégítés kevésbé termékennyé teheti a férfit, de semmiképpen sem okoz meddőséget. A herék folytatják a spermiumtermelést, ameddig csak tudják.

male-masturbation-techniques-thumb_retina.jpg

Itt az idő, adjuk át magunkat az élvezetnek: hogyan alakult ki a maszti május?

Egészen meglepő történelmi háttere van a maszti május kialakulásának. 1994-ben ugyanis az USA regnáló elnöke, Bill Clinton elbocsátotta hivatalából Dr. Jocelyn Elders sebészfőorvost, miután azt merte javasolni, hogy a maszturbációt a szexuális nevelés részeként tanítsák az iskolákban.

A szakembert idézve:

A maszturbációt célzó konkrét kérdésre válaszolva úgy gondolom, hogy az önkielégítés az emberi szexualitás része, és része annak a halmaznak, amit esetleg tanítanunk kellene. De még az alapokat sem tanítjuk meg gyermekeinknek.”

A főorvos arra gondolt, hogy meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy miért jó és nem ördögtől való dolog maszturbálni, hogy mik az önkielégítés előnyei. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészséges társadalom érdekében mennyire fontos, hogy mindez a szexuális nevelés része legyen. Azonban egy amerikai médiavállalat, a Spin Media kicsit elferdítette az üzenetet.

Olvasatukban mindez a „Vigyünk néhány vibrátort az órára, és tanítsuk meg az óvodásokat szórakozni!” volt. Nem pedig az Elders által javasolt átfogó felvilágosítás, amelyben szó esett volna arról, hogy a maszturbáció megakadályozhatja az AIDS és a többi nemi betegség terjedését – 1994-1995-ben ez még komoly probléma volt –, valamint a nem kívánt terhességet. Sajnos akkor még merész kijelentései kényszerű lemondásához vezettek.

Mindazonáltal a doktornő ellehetetlenítésével nem mindenki értett egyet. A Good Vibrations szexbolt 1995-ben akcióba lépett és a májust a nemzeti maszturbáció hónapjává nyilvánította. Azóta a kezdeményezés az önkielégítés nemzetközi hónapjává nőtte ki magát, világszerte elterjedt és figyelemfelkeltésre, beszélgetésre, valamint a gyakran szidalmazott cselekedet elfogadására összpontosít.

Képek és gif: Google

A bejegyzés trackback címe:

https://attitudonline.blog.hu/api/trackback/id/tr3318394483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása