Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ATTITŰD

A SZEX NE LEGYEN TABU!

2024. április 22. - Attitűd

2-fiatal-fiu-egy-agyban.jpg

A szexuális nevelés a legjobb módja annak, hogy csökkenjen az abortuszok, a nemi betegségek száma és a nemi erőszak. Az Egészségügyi Világszervezet tanulmánya szerint később kezdik a nemi életet azok, akik megfelelő szexuális felvilágosítást kapnak. Ez pedig mindenképpen örvendetes dolog.

Sok szülő még ma is húzódozik, amikor gyermeke kényes kérdéssel lepi meg. Pedig ilyenkor nem vezet semmihez a struccpolitika, vagyis a válaszadás megtagadása. A szexualitás ugyanis minden gyermeket előbb vagy utóbb, legkésőbb a serdülőkor táján élénken érdekelni kezd. Nincs ebben semmi természetellenes, megvetésre méltó.

Épp ezért elborzasztó, hogy a 21. században még mindig sok olyan, magát civilizáltnak valló ember él a földön, kis hazánkban is, akik a nemi életet valamiféle sötét, ocsmány, szégyenletes dolognak tartják. S ha mégis, mondjuk szülőként, színt kell vallani e témában, legtöbbször csak a nemi élet kockázatairól, a betegségekről, a nem kívánt terhességről esik szó. Hogy a szex szép és örömet okozó természetes emberi szükséglet, és hogy a szerelem velejárója, azt már kevés szülő képes elmagyarázni gyermekének. Talán épp ezért lehangoló az az adat, hogy a fiatalok 70 százaléka az internetről, barátoktól, folyóiratokból esetleg (pornó)filmekből szerzi meg alapismereteit a témában. S ugye tudjuk, ezek az információk nem mindig igazak, és nincsenek is úgy tálalva, ahogy azt egy gyereknek kell.

Bűnös vagyok?

Tehetik fel a kérdést azok a kamaszok, akik önkielégítést végeznek, vagy saját nemük iránt éreznek vonzódást. Mást sem hallanak ugyanis, minthogy ezek a dolgok károsak, szégyentelenek, bűnösök.

Míg nálunk a szex az iskolákban is kényes téma, addig a fejlett európai országokban olyan képregényes oktatókönyveket adnak ki, amelyekből a serdülők megtudhatják, hogyan kell borotválkozni, felhelyezni a gumióvszert, rendszeresen ellenőrizni a kebleket és a heréket, hogy időben felfedezhetők legyenek rajtuk az elváltozások. S a szülők bármikor hajlandók leülni gyermekükkel, hogy e témáról elbeszélgessenek. Az alaposan tájékozott, mindenre felkészített fiatalok pedig később és jóval megfontoltabban kezdik a nemi életet. Azt talán már hozzá sem kell tennünk, hogy az ilyen fiatalok szinte minden esetben védekeznek a nemi betegségek, a nem kívánt terhesség ellen, és egyben saját reproduktív egészségüket is védik. S egy 15 éves lány édesanyjának nem kell attól tartania, hogy váratlanul nagyanyai örömök elé néz. Vagy egy 15 éves fiú szüleinek azzal szembesülniük, hogy fiuk összeszedett egy komoly nemi betegséget.

Zsolt

Kép forrása: freepik.com

attitudonline_blog_hu_facebook_like_banner_870x159_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://attitudonline.blog.hu/api/trackback/id/tr3218353633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása