Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ATTITŰD

MOZGÁS NÉLKÜL NEM ÉRDEMES ELKEZDENI

2024. május 01. - Attitűd

mozgas_nelkul_nem_erdemes_elkezdeni_www_attitudonline_blog_hu.png

Az izmos, szálkás test valóban vonzó, így nem csoda, hogy nagyon sokan mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy megszabaduljanak felesleges kilóiktól. Fogyókúrás tanácsokkal tele vannak a magazinok, az internetes oldalak. Ezek kalóriatáblázatot, tornagyakorlatokat is tartalmaznak gazdag fotóanyaggal – s a fogyókúrás diéták mennyisége is már megszámlálhatatlan. Bármelyik diétát ki lehet(ne) próbálni.

Meg kell azonban mondani, hogy ez a fajta „testkultusz” nincs összhangban azzal a lényeges törekvéssel, hogy egészségesek legyünk és maradjunk. A túlsúly ugyanis számos betegség kiindulópontja. Nem árt azonban tudni, hogy a helytelen fogyókúra is számtalan betegség forrása és okozója lehet. Itt elsősorban a gyors, radikális fogyókúrára gondolok, melyek éhezéssel vannak egybekötve. A fehérjékből felépülő strukturális szövetek is éheznek, s így sokszor visszafordíthatatlan szervkárosodások alakulhatnak ki, s erősen negatív hatással lehetnek a fogyókúrázó személy további életére!

A testsúlycsökkentéshez éppen ezért ésszerűen kell hozzákezdeni, szakember bevonásával. A jó szakember fel tudja mérni a fogyni kívánóval folytatott beszélgetés során, hogy melyik lenne az illető számára a legmegfelelőbb módszer. A cél ugyanis nem lehet csupán a lefogyás, mégpedig mindenáron, hanem legalább ennyire fontos az elért ideális testsúly hosszú távú megtartása is. Mindez azt jelenti, hogy ki kell alakítani egy hosszú időre szóló elfogadható életformát, melynek szerves része a megfelelő táplálkozás és a mozgás. Mindenképpen elfogadhatatlan az az állítás, hogy a fogyásnál a mozgás nem lényeges tényező!

Közismert ugyan az a tény, hogy mozgás nélkül rövid, de főleg hosszú távon nem maradhatunk egészségesek. A mozgás ugyanis elősegíti a vérkeringést – tehát az energiaáramlást (a távol-keleti, illetve kínai felfogás szerint), illetve jól hat az anyagcserére. A helyes táplálkozás ugyanis szabályozza az energiabevitel mértékét, de a mozgáson (annak mennyiségén és minőségén) múlik az energialeadás: a testben található, illetve az élelmiszerek által a testbe került energiahordozók oxidációja. A bőr alatti háj ugyanis a fokozott mozgás mértékében oxidálódik. A bőrünk alatt található zsírpárna mennyiségét tehát csakis a megfelelő mozgással tudjuk csökkenteni. Mozgás nélkül nincs fogyás. A megfelelő diéta mellett rendszeresen mozogni is kell.

A mozgással ugyanis egyúttal fejlődnek az izmaink, melyek a helyes testtartás nélkülözhetetlen segítői, azonkívül az érelmeszesedés megelőzésében is főszerepet játszik. Közismert tény, hogy a rendszeresen mozgó, sportoló, de némileg túlsúlyos egyének egészségesebbek, mint azok a soványak, akik hízásra ugyan nem hajlamosak, de nem szeretnek mozogni. Mozognunk tehát kell: ha fogyókúrázunk, ha nem, s ha elérjük ideálisnak mondott testsúlyunkat, akkor is csupán az út elején vagyunk, hiszen a cél a testsúly megtartása. Mit érünk el azzal, hogy „divatosan” izmosak vagyunk, de az egészségünk nem igazából jó?

Zsolt

Nyitókép: freepik.com

A bejegyzés trackback címe:

https://attitudonline.blog.hu/api/trackback/id/tr2218356405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása