Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a poralapú fehérje italok. A rendszeresen konditerembe járók, élsportolók reklámozzák, közben mások szerint egészségünknek nem feltétlenül tesznek jót. Akkor mégis mire jó a fehérjepor, kiknek érdemes használni, és melyik fajtát? Ezekre a kérdésekre adjuk most meg a válaszokat.
Mi a fehérje és mi a feladata a szervezetünkben?
Szervezetünk számára az egyik legfontosabb tápanyag a fehérje (protein), mely a test megfelelő működéséhez járul hozzá azáltal, hogy tevékenyen részt vesz a sejtszinten lejátszódó folyamatokban. Elsősorban a szövetek felépítéséért és karbantartásáért felel, de segítő hatása kimutatható egy műtét vagy egy sérülés utáni regenerálódás esetében is. Magas fehérjetartalommal rendelkeznek a húsételek, főként a hal. Ide sorolható még a tojás, illetve a tejtermékek. Ezen kívül egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon újabb összetételű, fajtájú fehérjeporok.
Miből készülnek a proteinporok?
A legjobb minőségű és legfinomabb fehérjepor tejből készül, méghozzá a sajtgyártás folyamán keletkezik. Ez az úgynevezett whey protein, magyarul tejsavófehérje. Ennek 2 alaptípusa van, az egyik az izolátumos, ahol a gyártás során a tejsavó oldatot protein molekulákra és egyebekre választják szét. Ez a megosztás történhet elektromos áram igénybevételével (itt tiszta fehérjét érnek el, elenyésző zsírtartalommal) vagy egy mikroszűrő segítségével, amellyel méret alapján történik a szétválasztás. Ez ugyan nem lesz 100%-os fehérje, viszont előnye, hogy vitaminok is maradnak a molekulákkal, így testünk további értékes tápanyaghoz juthat.
A másik a koncentrátum, ami fehérje mellett laktózt is tartalmaz, így kevesebben élhetnek vele. A whey proteint tejjel vagy vízzel együtt szokták bevinni a szervezetbe. Egyébként nyersen kellemetlen ízű lenne, ezért gyakran csokoládéval együtt isszák shake vagy turmix formájában.
A kazein is tejalapú fehérjeturmix, ám ez a tehéntej alvadásakor keletkezik. Sportolók és diétázók számára kifejezetten ajánlott, ugyanis glutamint is tartalmaz, ami segít az izmok növekedésében és regenerálódásában. Ideális közvetlenül edzés után bevenni, mivel akkor éri el a legjobb hatását.
Létezik még szójaprotein, ami nagyban hozzájárul a testtömegcsökkentéshez. A szója több proteint tartalmaz, mint a tojás vagy a különböző húsfélék, ráadásul vasban és vitaminokban is gazdag.
A rizsproteint is egyre gyakrabban fogyasztják: kevesebb benne a fehérje, mint a tojásban, ugyanakkor gyorsan felszívódik, és nem tartalmaz laktózt. Ma már lehet marhaproteint és hydroproteint is kapni, utóbbi szívódik fel a leggyorsabban.
Vannak-e különbségek az egyes proteinporok között?
Az átlagember vagy hobbi szintű sportoló számára mindegyik fehérje tökéletesen megteszi a hatását.
Nyilván a valamivel drágább készítmények sok esetben jobbak, de a különbség nem látványos. Így ha fehérjék között válogatunk, inkább azt vegyük figyelembe, hogy például a laktózt tolerálja-e a szervezetünk.
Akik nem laktózérzékenyek, azok számára a legideálisabb a tejsavó alapú fehérje, amely a legolcsóbb és a legelterjedtebb fajta is egyben. A laktózérzékenyek számára ott vannak a növényi (borsó, bab, lencse, rizs) és egyéb állati (marha) alapú fehérjék.
A fehérjeporok pozitív hatásai
A fehérje egy rendkívül fontos makrotápanyag, és kifejezetten hasznos, főleg a sportolók számára. Ennek oka, hogy gyorsítja a regenerációt, segíti az izomépítést, feszesíti a bőrt, jót tesz a hajnak és a körmöknek is.
A fehérjeporok körüli felhajtás rendkívül eltúlzott. Sokfajta fehérjepor van, ami meg is nehezíti kicsit a tájékozódást a laikusok számára. Az igazság azonban az, hogy mindegyik a fent említett célokat szolgálja. Természetesen relevanciával bír a bennük rejlő különbség (pl. fehérjeizolátum vagy sem, hidraulizát-e vagy sem, kazein, tejsavó vagy esetleg más alapú), de ezek igazából elhanyagolhatók.
Káros-e a fehérjepor használata?
A túlzott proteinfogyasztás következtében fellépő veseelégtelenség a vese hibája szokott lenni, annak alapjáraton nem megfelelő működése okozza a problémát. A bevitt fehérje csak katalizátora a folyamatnak. Ilyenkor azonban érdemes orvoshoz fordulni, és kezelni a veseproblémát.
Röviden összefoglalva: mindenki fogyaszthat fehérjeport, hiszen mindenki ehet húst, tojást, hüvelyeseket – hacsak nem allergiás rájuk. Ezekben a készítményekben is ugyanolyan fehérje van, csak koncentráltabb és arányait tekintve olcsóbb kivitelben. Főleg azoknak ajánlott a fehérjepor, akik valamilyen sporttevékenységet folytatnak, ugyanakkor a kiegyensúlyozott étkezéshez is hozzátartozik a magas fehérjebevitel, így aki úgy érzi, hogy nem fogyaszt elég fehérjedús táplálékot, szintúgy pótolhatja azt a shake-ekkel.
A proteinporok adagolása
Amire leginkább érdemes odafigyelni, az a mennyiség. Egy átlagos felnőtt számára körülbelül 70 gramm az ideális napi bevitel, míg a rendszeresen sportolók számára testtömeg-kilogrammonként 1-2 gramm. Ezt a mennyiséget akár fehérjeporok elfogyasztása nélkül is el lehet érni. Aki viszont túllépi az előírtakat, rövid távon dehidratáltsággal és kifáradással, hosszú távon vesebetegséggel számolhat.
A mérték mellett fontos még a bevitel időbeni elosztása. Nem egészséges, ha egyszerre fogyasztunk nagyon sokat, érdemesebb elosztani a napi adagot. Az a legjobb, ha minden étkezéskor viszünk be 15-20 gramm fehérjeport a szervezetünkbe.
Zsolt
Képek forrásai: 1. Shutterstock; 2.-3. Google