Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ATTITŰD

HATÉKONYABB ZSÍRÉGETÉS

2024. május 09. - Attitűd

izmos-ferfi.jpg

Sokan panaszkodnak, hogy hiába a kitartó edzés, heti többszöri torna, nagyon lassan indul be a változás. Éppen azok a zsírpárnák ragaszkodnak eredeti helyükhöz, amelyektől leginkább szeretnénk megszabadulni ahelyett, hogy megadnák magukat és izommá alakulnának. A zsírégetés nem olyan egyszerű, de néhány módszerrel jól befolyásolható.

A sportolni szeretők száma évről-évre nő. Sokan minden előzetes felkészülés nélkül belecsapnak mindenféle bizarr diétába és kontrollálatlan mozgásprogramba. Így nem meglepő, hogy gyakran több kárt okoznak vele, mint amennyit segítenek. Elengedhetetlen a fokozatosság, az alapos előkészület és a kellő szakértelemmel végzett kombinált program! Most nézzük át, mire érdemes odafigyelni mozgásprogram során!

Edzés előtti utolsó evés

Ha edzés előtt másfél órával fogyasztunk alacsony szénhidráttartalmú, fehérjékben gazdag kisebb adag ételt (zsírszegény joghurt), sokkal jobban és tovább bírjuk majd az edzést, mint egyébként, és sokkal több kalóriát tudunk elégetni. A másfél órát szigorúan be kell tartani! Ha ennél később eszünk edzés előtt, szervezetünk az edzéskor még az emésztésre koncentrál, és teljesítményünk sokkal rosszabb lesz. Ha edzés előtt emeljük meg a vércukorszintet – mondjuk, müzliszelettel, csokival –, az edzésen nem lesz elég hatékony a zsírégetés.

Orron át lélegezzünk!

Ha megtanulunk az orrunkon keresztül lélegezni – be- és kilélegezni is! –, képesek leszünk szívritmusunkat stabilizálni, kontrollálni, és ez ugyanúgy kitartóbbá tesz bennünket az edzés alatt, mint az első pontban említett energiapótlás. Ha nem kell arra figyelnünk, hogy lihegünk, mint egy kutya, mert nem tudunk elég levegőt venni, sokkal jobban bírjuk az edzést. Persze ez a légzéstechnika első alkalmakkor nem fog menni, legalább 7-8 próbálkozás kell, mire ráérzünk a dolog lényegére.

A kardioedzést hagyjuk a végére!

Előbb jöjjön az izomerősítés, utána a biciklizés vagy a futás! Bár az edzést legtöbben általában fordítva kezdik, mégis érdemes végiggondolni, hogy mi a jó valójában. Bemelegítés után kb. 15 percig tart, mire a szervezet eléri azt az energiaszintet, hogy valóban elkezdjen a tartalékai után nyúlni, azaz az edzéshez szükséges energiát a zsírégetésből nyerje. Ha elkezdünk először biciklizni, mondjuk, harminc percet, akkor az első 15 perc csak bemelegítés, és csak az utolsó 15 perc az igazi zsírégetés. Ellenben, ha először súlyzózunk, izomerősítő gyakorlatokat végzünk, mire a kardioedzéshez kezdünk, jól bemelegítettünk, tehát mind a harminc perc biciklizés vagy futás zsírégető hatású lesz.

Variáljuk a mozgásformákat!

Szervezetünk alapjában lusta. Ha egyféle gyakorlatsort végzünk minden alkalommal, egy idő után nem fogjuk érezni a hatást. Hogy miért nem? Mert szervezetünk hozzászokott, nem hajlandó több zsírt égetni, megtanulta, hogy mennyi energia kell ehhez az edzéshez, és annál többet nem fog pazarolni rá. Ezért, ha egyik nap jógázunk, akkor másnap ússzunk, a harmadik edzés pedig futás legyen a héten! Ha „csak” fitneszterembe járunk, akkor az egyik napot a felsőtest edzésével kezdjük, a másik nap láberősítéssel indítsuk! Cselezzük ki testünket! Ha többféle sporttal, mozgással próbálkozunk, önmagában is okkal hatásosabb lesz mindegyik. Ráadásul sokkal kevésbé unjuk meg.

Zsolt

Nyitókép: freepik.com

A bejegyzés trackback címe:

https://attitudonline.blog.hu/api/trackback/id/tr7218400099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása