Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ATTITŰD

ÚJABB PALACK A LÉLEGEZTETŐGÉPHEZ

2024. április 27. - Attitűd

image-from-rawpixel-id-4032040-jpeg-masolat.jpg

61 000 000 000. Nézegessük. Jó nagy szám. Halandó ember számára felfoghatatlan, mit lehet hatvanegy milliárd dollárért venni, bár ez még mongol tugrikból sem kevés... Szombaton, miközben ön dideregve kapálta a kertjét a tavaszi télben, az amerikai képviselőház, hosszas vajúdás után, elfogadta az Ukrajnának szánt újabb segélycsomagot.

A 2022. február 24-e óta háborúban álló keleti szomszédunknak szánt segély egy nagyobb csomag része. A demokraták, és a csomagot végül ki tudja milyen háttéralkuk után szintén támogató republikánusok, összesen 95 milliárd dolláros segélycsomagot szavaztak meg Ukrajna, Izrael és Tajvan számára. Mindez jól jelzi az amerikai geopolitikai prioritásokat, azok mintegy háromszögelési pontjaként is felfogható.

Az amerikai pénzből Izrael, a közel-keleti térségben Amerika hagyományos szövetségese, a Vaskupolát erősítheti meg. Ez egyben felemelt mutatóujj is Iránnak, vegyen vissza… Ez persze arra is sarkallhatja, hogy legközelebb – mert, ne legyünk naivak, lesz legközelebb – ne 800 km/h-s lassúságú drónokkal, hanem valami gyorsabbal próbáljanak meg három ország felett átlőni.

Tajvan támogatása meg felemelt középső ujj is Kína felé. Ezzel azonban csak a kínai sárkány bajszát húzogatják, akár, ha az egész csomag is Tajvanon landolt volna, Kína 2022-es GDP-je 17,96 billió dollár volt, a Tajvannak juttatott adomány tehát jobbára homeopátiás jellegű.

Bár a háború árnyékában nem illik humorizálni, de „mellékcsapásként” a TikTok-nak is ultimátumot adtak: amennyiben a tinik kedvence nem szakít a ByteDance nevű anyavállalatával – és Kínával –, megtiltják az alkalmazás használatát az Egyesült Államokban. A platformnak az USA-ban 150 millió felhasználója van. Gondolom, ettől a fenyegetéstől Hszi Csin-ping rögtön a jeges Jangcenak ment…

A 61 milliárdos csomagot Biden elnök már hónapok óta szorgalmazta. A támogatás tekintetében a demokraták jobbára egységesek voltak, bár természetesen akadtak, akik kibeszéltek a kórusból, de ez irreleváns. Ezúttal azonban a republikánusok keményítettek be, akik egyébként már hosszabb ideje sürgetik az amerikai segélyek transzparens felhasználásának szigorúbb ellenőrzését. Az amerikai politikára Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is igyekezett nyomást helyezni, amikor – tőle szokatlan módon – azt nyilatkozta:

Ukrajna vereséget fog szenvedni, ha a képviselőház nem szavazza meg a segélyt.“

Az újabb, sokadik amerikai segélycsomagot érdemes tágabb kontextusában szemlélnünk. Azt már tudjuk, hogy nyugati segélyek nélkül keleti szomszédunk rövid időn belül összeomlana, nemcsak katonailag, hanem a nagy ellátórendszerek tekintetében is. A múlt héten lezajlott brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón egyértelműen a háborúpárti hangok voltak túlsúlyban. A tagállamok vezetőinek ülését követően, szintúgy Brüsszelben, pénteken került sor a NATO-Ukrajna Tanács virtuális ülésére.

Ezt követően Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elmondta, a katonai szövetség – melynek mi is része vagyunk –, további katonai támogatást nyújt Ukrajnának. Most éppen légvédelmi rendszereket.

Szlovákia azt az egyet, ami volt neki, már odaadta, de sebaj, „azok a szövetségesek, amelyeknek nincs, pénzügyi támogatást nyújtanak ezek megvásárlásához.”

Pénz, paripa, fegyver tehát akad, bár a rendelkezésre álló eszközöket mindig paritásában érdemes szemlélnünk.

Annak esetleges belátását, hogy Ukrajna nem tud győzni a csatatéren, politikai szürke hályog nehezíti, pedig ez a realitás figyelmen kívül hagyása. A jelen állás mellett ugyanis csak az azonnali tűzszünet, és a nyomában meginduló béketárgyalás lehet a megoldás.

Megjelent a Magyar7 2024/17. számában.

Nyitókép: Rawpixel

A bejegyzés trackback címe:

https://attitudonline.blog.hu/api/trackback/id/tr9118390935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása