Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ATTITŰD

A GOND AZ ÁGYBAN VAGY AZ AGYBAN VAN?

2024. július 29. - Attitűd

a_gond_az_agyban_vagy_az_agyban_van_1_www_dnsmagazin_blog_hu.jpg

Ha egy barátnőnket megkérjük, mondjon 3 tulajdonságot, ami a melegekre legjobban illene, garantáltan köztük lesz, hogy kimeríthetetlen a szexuális étvágyunk. Az esetek többségében a feltevés helytálló, mégis, ez a kijelentés felelőtlen könnyedséget áraszt, hiszen azok az emberek, akiknek valóban határtalanok az intim vágyai, súlyosan betegek, és mielőbbi segítségre szorulnak.

Hol a határ?

A szexfüggőség sokkal inkább egy átfogó fogalom, mint behatárolható tünetegyüttes.

Több típusát különböztetjük meg, mely a probléma súlyosságától, a beteg nemétől, és a szexualitásban tapasztalt élményeitől is függ. Fokozatai is színes palettát adnak, hiszen a szexmánia kategóriájába tartoznak a szexuális parafíliák is, melyek az enyhébb cyberszextől a már-már elmebetegségnek nevezhető nekrofíliáig terjednek.

A betegség körülhatárolásakor egy alapvető problémával találkozunk. Rendkívül nehéz meghatározni, hol húzódik a vonal az egészséges vágyak és a kezelhetetlen szexuális nyomás között, hiszen fizikai leépülést, szemmel látható tüneteket senkin sem találunk.

A lelki gondok azonban szembeötlőek, hiszen míg egy normális testi együttlét kellemes, nyugtató, ellazító, addig ugyanez egy szexfüggőnek csak egy módszer, mellyel a drogosokhoz hasonlóan, testi tüneteit enyhítheti, és mely szép lassan a teljes anyagi és érzelmi összeomlásba taszítja...

a_gond_az_agyban_vagy_az_agyban_van_2_www_dnsmagazin_blog_hu.jpg

Okok, tünetek

Mint a legtöbb betegségnél, ebben az esetben is nehéz megmondani a kóros állapot kialakulásának az okait. Sok orvos genetikai hátteret vél a mánia mögött, ahol az öröklött, függőségre hajlamos személyiség valamilyen környezeti hatásra, például egy gyerekkori traumára, a szexualitásban fog megnyilvánulni. A lehetőség közé sorolják azt is, hogy a betegségre fogékony emberek üresnek érzik magukat, és attól félnek, hogy érzelmileg, valamint testileg elutasítják őket, és minthogy a szexet csak állatias, érzelemmentes aktusnak tekintik, nem is kell tartaniuk a csalódástól.

A pszichiáterek a folyamatosan növekvő esetek száma alapján a divatot is az okok közt említik, mivel a különböző swingerklubok és menő bárok, nem is beszélve az USA-ban oly népszerű szexklinikákról, egyre több vendéget fogadnak.

Kezdetben jellemző a túl gyakori maszturbálás, a pornófüggés, a szexuális segédeszközökhöz való kóros ragaszkodás, mely egyre nagyobb méreteket ölt, hogy a kialakuló elvonási tüneteket a szervezet megelőzze. A szex hiánya ugyanis szorongást, súlyosabb esetben depressziót vált ki, így az egyén akár odáig is eljuthat, hogy prostitúcióba bocsájtja testét a kielégülés céljából.

Van kiút?

Bár ezek a tünetek egyértelműnek tűnnek, sokak környezete csak nehezen ismeri fel a gondokat, a betegek pedig maguktól nem fordulnak orvoshoz, mert szégyellik a gondjaikat az egész világ előtt. Egyetlen segítséget csak az jelenthet, hogy a szexfüggőség sokszor más szenvedélybetegségekkel párosul, és ezek kezelésekor derül fény az eredeti problémára.

Sajnos, Magyarországon még kiforratlan lehetőségek kínálkoznak a gyógyulásra, mégis, ha a helyzet komolyra fordul, érdemes pszichiáterhez fordulni, ahol esetleg viselkedési terápia, súlyosabb eseteknél gyógyszeres kezelés segíthet a bajbajutottakon.

a_gond_az_agyban_vagy_az_agyban_van_3_www_dnsmagazin_blog_hu.jpg

Kanos vagyok, vajon mekkora a baj?

A nemzetközi felmérések alapján a szexuális függőség elsősorban (70-80%-ban) a férfiakat érinti, melyben a melegek aránya viszonylag kicsi. Ez a váratlan adat azzal magyarázható, hogy a szexfüggők szexuális partnereiket kritikátlanul válogatják, míg a homoszexuálisok körében ennek az ellentéte, a partnerekkel szembeni túlzott elvárások a meghatározóak. Azért pedig, hogy a melegek olyan gyakran váltogatják partnereiket, a férfiak szexuális lazasága tehető felelőssé. Érdemes egyszer elképzelni, hogyha a heteroszexuálisok is a melegek többségére jellemző, poligám módon élnének, erkölcsi aggályok nélkül, átértékelődne-e, hol is van a határ az egészséges és mániás szex között. Valószínű, hogy megváltoznának a nézetek. Sőt az is nyilvánvaló, hogy ha az egyébként magát szexőrültnek tituláló meleg férfi nem kapná meg a lehetőséget arra, hogy gyakran váltogassa partnereit, és társai is elítélnék viselkedése miatt, visszafogná magát, és máris egy kontrolláltabb szexuális életet tudhatna magáénak.

Mindenesetre érdemes vigyázni, és szem előtt tartani, hogy a jóból is megárt a sok...

Bodonyi István, dr. Beliczay Zsuzsa

Képek forrása: freepik.com

A bejegyzés trackback címe:

https://attitudonline.blog.hu/api/trackback/id/tr9018456445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása