Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ATTITŰD

SZOLÁRIUM: PRÓ ÉS KONTRA

2024. március 13. - Attitűd

Sokan vagyunk, akikben a szépen, egyenletesen lebarnult bőr a fiatalság, a teljesítőképesség érzetét kelti. Pedig köztudomású, hogy például XIV. Lajos korában a fehér, sápadt bőrszín volt a divat. Ez még manapság is sok helyen így van. Például Indiában.

szolarium_pro_es_kontra_1_www_attitudonline_blog_hu_1.jpg

Barna bőrszínt napfénnyel, de napfény nélkül is el lehet érni. Itt a szolárium. Különösen tavasszal, ősszel és télen divatos. Van miből válogatni, hiszen csaknem minden utcasarkon műnapozásra invitálnak bennünket, s főleg a fiatalok pörkölődnek egymással versenyezve – pedig elég sok a figyelmeztetés, mely sokakat elbizonytalanít.

Azt hiszem, hogy senkinek sem kell bemutatnom, hogy hogyan néz ki a szolárium. A készülék megjelenése a kozmetológia fejlődésének fontos állomása, minden előnyével és hátrányával. Előnye, hogy a barnulás szempontjából veszélytelenebb, mint a napozás, ugyanis a modern szoláriumok az UVA sugarak mellett csak olyan kis mértékben tartalmaznak UVB sugarakat, amennyi a barnaság tartósításához szükséges. Hátránya pedig az, hogy a gyulladás minimális kockázata miatt kevésbé óvatos az ember. A bőrrákos megbetegedések világszerte növekvő száma miatt alábbhagyott a napfény kultusza, de még mindig sokan választják a szoláriumot vagy a barnítókrémet.

A mesterséges napfény mellett szóló legfőbb érv, hogy télen is biztosítja a szervezet D-vitamin-szükségletét, ugyanakkor kiszűri a káros UVB sugarakat. Ez valóban igaz, ugyanis szoláriumban akkor fordulhat el égés, ha rendkívül hosszú ideig maradunk a készülék alatt. A szoláriumban szerzett barnaság csaknem annyi ideig megmarad, mint a természetes napfény eredménye. A rendszeres szoláriumhasználat azonban kiszárítja a bőrt, szövetei megkeményednek, és sokkal könnyebben ráncosodnak, vagyis bőrünk idő előtt megöregszik.

Mégsem mondhatjuk, hogy testünk ellensége. Igazi jelentősége azonban akkor van, ha tengerparti nyaralásra készülünk. Mielőtt kitennénk magunkat az erős déli napnak hatásának, érdemes a bőrt lassanként edzeni, hozzászoktatni a sugarakhoz. Annak ellenére, hogy az utóbbi években nálunk is egyre forróbbak a nyarak, ez a napsugárzás még mindig nem olyan intenzív, mint a déli országokban (Spanyolország, Olaszország, Görögország). Erre pedig kiválóan alkalmas a szolárium.

szolarium_pro_es_kontra_2_www_attitudonline_blog_hu_1.jpg

Mit ajánl a bőrgyógyász?

A szoláriumban általában az UVA sugarakat alkalmazzák, melyek pirosodás nélkül segítik elő a bőr barnulását. A huzamos szoláriumozás tartós jellegű változásokat, sőt károsodásokat idézhet elő a bőrben. Ezek a sugarak elősegítik a radikális gyökök képződését, amelyeknek tudvalevően rákkeltő hatásuk van. A szakemberek szerint az UVA sugarak közvetlenül felelősek a melanoma, a legagresszívebb bőrdaganat kialakulásáért. A bőr középrétegének molekuláris szintű változásával a bőr idő előtti ráncosodását, a pigmentfoltok kialakulását vonják maguk után. A napallergia kiváltó tényezője is lehet. Az UVB sugarak bőrgyulladást okoznak, amely a bőrrák kialakulásának fő tényezője. A 16 évnél fiatalabbak és a világos bőrtípusúak lehetőleg ne járjanak szoláriumba. Továbbás nem ajánlatos azoknak, akik hajlamosak anyajegyek képződésére. ún. fotoszenzibilizáló gyógyszert használóknak és napallergiásoknak sem ajánlott a műnapozás. Tartsuk be az ajánlott időt: a kb. 10 percet és minimum 48 órás intervallumot. Egy kúra 10-12 alkalomból álljon, s azon a napon amikor szoláriumba megyünk, ne tartózkodjunk a napon. Ne használjunk kölnivizet vagy parfümöt azokon a testrészeken, amelyek ki vannak téve a napsütésnek. Használjunk jó minőségű napozás utáni krémet. Ne feledkezzünk meg a szemüvegről. Két kúra között tartsunk legalább egy hónapos szünetet. Az európai szabvány évente max. 60 szolárium látogatást javasol.

Bőrtípusok:

  • 1. bőrtípus: mindig leég, sohasem barnul le.
  • 2. bőrtípus: mindig leég, ritkán barnul le. Ők a fehér bőrű, szeplős, szőke vagy vörös világos hajú, leggyakrabban kék szemű egyének. Soha ne szoláriumozzanak!
  • 3. bőrtípus: ritkán ég le, mindig lebarnul. A magyarok nagy része ebbe a csoportba tartozik. Nekik 20 év felett évente kétszer: tavasszal és ősszel 5-10 alkalommal heti egy besugárzás ajánlott.
  • 4. bőrtípus: sohasem ég le, mindig lebarnul. Ők az ún. kreolbőrűek. A szoláriumot akár rendszeresen is használhatják, de minek? – az alapbőrszín úgyis barna.
  • 5. bőrtípus: az indiai.
  • 6. bőrtípus: az afrikai fekete bőrűek színe.

Zsolt

Képek: freepik.com

A bejegyzés trackback címe:

https://attitudonline.blog.hu/api/trackback/id/tr2218352617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása