Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ATTITŰD

IDENTITÁSOK, NEMEK ÉS GENDEREK

2024. június 06. - Attitűd

the-danish-girl.jpg

A mai cikkemben az emberi identitások egyre szélesedő körével szeretném megismertetni a tisztelt olvasóimat, pontosabban fogalmazva azokat, akik még (mindig) nem igazodnak el teljesen a mostanában divatba jövő fogalmak között.

Az embert az különbözteti meg az állatoktól, hogy fantázia útján is izgalomba hozható, és nem egy meghatározott mintát követ, hanem a saját vágyait szeretné megélni. Az állatoknál változó, de jellemző és kötött az a viselkedésforma, ami kiváltja a szexuális ingert. Nálunk ez sokkal összetettebb és differenciáltabb, ezért nem lehet mindent ráfogni a nemi ösztönökre.

Nemi önazonosság (identitás)

A nemi hovatartozás – vagyis, hogy valaki férfinek vagy nőnek érzi magát – még inkább nehezíti a problémakört. Nyilvánvaló, hogy a biológiai tényezők háttérbe szorulnak a pszichoszociális ráhatásokkal szemben, ha a nemi identitás kialakulásáról beszélünk. Ez az a fogalom, amit sokan még ma sem tudnak megkülönböztetni a szexuális orientációtól, ezért gyorsan jegyezzük meg, hogy önazonosság alatt az egyén saját magáról alkotott elképzelését, véleményét értjük, tehát arról van szó, hogy ő minek vallja magát.

Ez persze nehezíti egy kicsit a képletet, hiszen innentől nem kérdőjelezhető meg az, amit állít, és nem bizonyítható semmivel, de valahol itt kezdődik az elfogadás, az emberi sokszínűség.

A nemi önazonosság független a külső megjelenéstől, testi jegyektől, és főleg attól, hogy mások hogyan látják az adott egyént. Van, akinek a fizikai neme nem egyezik meg azzal, aminek érzi magát, és vannak akik elutasítják, hogy ezek alapján kategorizálják őket.

Tisztázzunk még egy-két fontos meghatározást, amit gyakran összekeverünk, ha a szexualitás, nemi önazonosság témaköréről van szó:

Fizikai nem

A nemi szervek és kromoszómák, illetve hormonszintek (ösztrogén és tesztoszteron) által meghatározott nemi jelleg, amit a pubertáskor alatt megjelenő másod és harmadlagos nemi jellegek kialakulása befolyásol. Férfi, nő és az interszexualitás különböző fajtái.

Genetikai nem

Ma már tudjuk, hogy az emberek nem csak XX vagy XY, hanem akár több összetevős kromoszómákkal is rendelkezhetnek. Létezik XXY, XO vagy XYY is, de háromnál több nemi kromoszóma is előfordul.

Gender – társadalmi nem

A társadalmi nem vagy gender (más írásmóddal dzsender) olyan tanult (nem biológiai) tulajdonságok, szerepek, viselkedésmódok halmaza, amelyet a társadalom elvár az egyéntől biológiai neme alapján.

Amíg a biológiai nem az interszexualitást kivéve többnyire testileg meghatározott, a társadalmi nemet az adott kultúra és társadalom hozza létre (társadalmilag konstruált), és ezért jellege különbözhet más és más országokban, illetve egyazon társadalomban is változhat az idők folyamán. Ezekhez a társadalmi elvárásokhoz kapcsolódnak nemi sztereotípiák is például, hogy egy férfi nem sír, a nő feladata a család gondozása, a nők érzelmesebbek, míg a férfiak racionálisak, stb. Egyes megközelítések szerint ebből következik, hogy ezek a sztereotípiák nem a biológián alapulnak, hanem a társadalmi gondolkodásmód, illetve a hatalmi viszonyok szülik őket, az egyének pedig gyerekkortól kezdve normaként sajátítják el ezeket.

nem-figura.jpg

Szexuális irányultság (orientáció)

Ez a kifejezés azt jelöli, hogy kihez vonzódunk, milyen nemű partnert keresünk, vagy adott esetben miről fantáziálunk, ha szexről van szó. Vannak, akik megkülönböztetik a pszichológiai összetevőt, vagyis azt, hogy ki az erotikus vágyak tárgya, és a viselkedéstani összetevőt, ami azt jelenti, hogy az egyén a szexuális kapcsolatainál mire összpontosít.

A gond ott kezdődik, ha a nemi önazonosság és a szexuális irányultság, vagy a fizikai nem és a nemi önazonosság különbözik, esetleg megfűszerezve egy más jellegű szexuális irányultsággal.

Vegyünk egy példát:

Valaki férfi genitáliákkal született, de nőnek érzi magát, tehát a nemi önazonossága nő. Csakhogy a férfiakhoz vonzódik. Ilyenkor ő gyakorlatilag nem homoszexuális, hiszen az önképe ellenkező nemű, mint akire vágyik.

Nézzünk meg akkor néhány fogalmat, természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen naponta születnek új kategóriák.

Heteroszexuális

Azt hiszem, nem kell megmagyarázni.

Biszexuális

Szintúgy nem szorul magyarázatra.

Transznemű

Ez sem olyan bonyolult. Ők azok, akik nőként férfinek érzik magukat, vagy fordítva. Ezen belül léteznek még nehezítések, de azért még követhető.

meleg-par.jpg

Szerelmes meleg pár

Mert nem szeretem az egyszerű dolgokat

Pánszexuális

Nagyon gyakran a biszexualitással keverik, pedig a kettő nem ugyanaz. Ők a partnerválasztásnál nem a nemet nézik, hanem a személyiséget.

Aszexuális

Ők azok, akik nem szeretik a szexet. Ez azonban nem jelenti, hogy nem önkielégítenek, de akkor inkább jobb lenne, ha autoszexuálisoknak neveznék magukat.

Interszexuális

Ők azok, akik valamilyen szinten mindkét nem nemi szerveivel rendelkeznek. Régebben – de néha ma is – hermafroditáknak nevezték őket. Ez azonban helytelen megnevezés, hiszen az emlősök esetében lehetetlen, hogy a férfi és női ivarszervek tökéletesen működjenek egyszerre. A szakemberek szerint számuk 1,5 százalék körüli, annyian vannak, mint a vöröshajúak.

A -fíliák

Ez egy vallási fogalom, mellyel a szexuális devianciákat, vagyis a perverziókat jelölték. Összefoglaló nevük parafíliák.

Gerontofília

Ők a saját korosztályuknál jóval idősebb partnerekhez vonzódnak. Bár ezt is beteges állapotnak hívják, manapság nem ritka, hogy huszonéves lányok hetvenes pasikhoz mennek feleségül, bár szerintem ennek nem a gerontofília az oka, sokkal inkább a pasi vastag pénztárcája.

gerontofilia.jpg

Képrészlet a Gerontofília című filmből

Zoofília – ők azok, akik állatokkal...

Pedofília – ezt nem kell megmagyarázni.

Nekrofília – a halottak iránt érzett erotikus vágyat jelenti.

A nehezen értelmezhető kategóriák

Metroszexuális

Sokan még ma is a homoszexualitással keverik, pedig semmi köze nincs hozzá. A metroszexuális férfiak nagyon is értenek a nők nyelvén. Kifinomultak, nagyon adnak magukra, és a férfias megjelenésüket remekül ötvözik egy feminin attitűddel. Az új irányzat a neoszexualitás, amit nagyjából olyasmi, hogy piperkőc alfahím.

david-beckham.jpg

David Beckham, a metroszexualitás első leghíresebb megtestesítője

Queer

Sokaknak okoz fejtörést, hogy valóban mit is jelent ez a kifejezés. Régebben sértőnek számított, afféle „furcsa, különös” jelentést hordozott. Ma leginkább azok használják, akik nem szeretnék, hogy nemi jellegük vagy szexuális irányultságuk alapján sorolják be őket valamelyik csoportba.

Pomoszexuális – posztmodern szexualitás.

Jelentése absztrakt, eléggé megfoghatatlan. Egy újabb megnevezés azokra, akik nem szeretnék, hogy beskatulyázzák őket. Gyakran használják magukra olyanok, akik ellenkező neműként melegnek definiálják magukat. Például egy nő, aki meleg férfiként éli az életét.

Aromantikus

Vannak, akik az önazonosságuk meghatározásánál szeretnék kifejezni, hogy nem vágynak romantikus, szerelmi kapcsolatra. Általában az aszexualitással kapcsolatos, bár sok aktív szexuális életet élő is állíthatja ezt magáról.

Heteroflexibilis

Majdnem heteró, vagyis többnyire az. Heteróként élnek, ellenkező neművel folytatnak kapcsolatot, néha mégis megjelenik fejükben a csábító kisördög.

Sorolhatnám még estig az újkori szexuális irányultságokat jelölő kifejezéseket, de arra senkinek sem lenne ideje, hogy mindet elolvassa.

Zsolt

Képek: Google

A bejegyzés trackback címe:

https://attitudonline.blog.hu/api/trackback/id/tr3618422825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása