Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ATTITŰD

KLIMATIZÁLT TEST – KÁNIKULÁBAN IS

2024. július 09. - Attitűd

izzadt-ferfi.jpg

Kánikulában a szervezet sok vizet veszít. Az izzadás nagyon kellemetlen lehet, főleg, ha túl erős, ám rendkívül fontos. Pótolhatatlan szerepet játszik a szervezet hőszabályozásában.

Tombol a nyár, szinte trópusi melegházban érzi magát az ember, pedig a java még hátra van. Csurog rólunk a verejték ez ugyan kellemetlen, bár rendkívül fontos. Az optimális testhőmérséklet 37°C fok körül mozog. Ha megemelkedik, fejfájás, émelygés, szédülés, szélsőséges esetben hőguta lesz a következménye. Hogy ne jussunk el idáig, arról a bőrünkön és agyunkban lévő apró hőérzékelők gondoskodnak. Ha riadót fújnak, a mirigyek munkához látnak. A verejték a bőrön át párolog el, közben meleg energiát használ, tehát hűt. A test a meleg vért a külső pályákon a bőrfelszín alá pumpálja, ott lehűl, és visszaáramlik a szervekhez és az agyba. 30 fokos hőmérsékletnél vérünk kb. egyharmada cirkulál a bőr alatt 8-12-szer többször a normálisnál.

Érdemes tudni

  • Minden embernek 2 millió verejtékmirigye van. Különösen sok a tenyéren, a lábfejen és a hónaljban.
  • Naponta átlag 1,5 liter verejtéket választ ki szervezetünk.
  • A különösen meleg napokon a csúcsérték óránként 0,7 liter.
  • A verejték 99,5%-a víz, a többi létfontosságú só és húgyanyag.

Hogyan segíthetünk testünk klímaberendezésének?

A válasz: könnyű öltözék és sok folyadék fogyasztása szükséges. Hogy a veríték valóban hűtsön, szabadon kell elpárolognia. A szűk, nedvességet át nem engedő anyagok csak még jobban fűtenek.

Tipp: viseljünk szellős, levegős anyagból készült ruhát. Ideális a természetes szálból készült öltözék, a szintetikusnál ügyelni kell arra, szellőzik-e. Különben nem csak a párolgást akadályozza meg, hanem a bőr állandóan nedves marad, ami kitűnő táptalaj a baktériumok és társaik számára.

Következményei: bőrirritáció, fertőzések, pattanások. Ugyanilyen fontos, hogy gondoskodjunk kellő folyadékpótlásról. Aki azt hiszi, hogy ha kevesebbet iszik, kevésbé izzad, saját egészségét teszi kockára. Ha hiányzik a szervezetből a folyadék, gyengül a keringés, fejfájás jelentkezik. Ezért nyáron naponta legalább 2-3 liter folyadékot kell inni, akkor is, ha nem kívánjuk. Ám se túl forrót, se túl hideget. Legjobb a vitamindús gyümölcslé ásványvízzel.

slide-3-sweating-at-rest-1520616643.jpg

Zavaró „illat"? Gyors, biztos segítség

A verejték teljesen szagtalan. Bizonyos helyeken (pl. hónaljban) a verejtékmirigyek mellett vannak illatmirigyek is. Ezek speciális váladékot választanak ki, amit a bőrfelszínen levő baktériumok lebontanak, így kellemetlen szag keletkezik.

Megelőzése:

Dezodor: sterilen tartja a bőrt, fékezi a baktériumok fejlődését, csökkenti a verejtékképződést.

Antiperspiráns: szűkíti a verejtékpórusokat, így a kezelt helyeken elfojtja az izzadást. Csak ott használjuk, ahol illatmirigyek vannak és a szervezet légkondicionálójának működését nem akadályozzuk. Az alumínium-klorid-tartalmú szerek igen hatásosak, ezeket a bőrgyógyász túlzott verejtékezés esetén írja fel. Használatukkal pár hét alatt teljesen befejeződik a verejtéktermelés.

Kristálykő: csökkenti a verejtékezést.

Speciális hintőpor: felszívja a verejtéket, elnyeli a szagokat kiváló elsősegély kéz- és lábizzadás esetén.

Riasztó jelek

Nem mindig a kánikula az izzadás oka: a pajzsmirigy megbetegedései, egyes hormonális változások és fertőzések esetén is előfordul.

Ha gyakran verejtékezel, vizsgáltasd ki magad!

Az orvos az izzadás mellett a következő tünetekre is figyelmet fordít: jó étvágy ellenére is súlycsökkenés, koncentrációs problémák, erőnlét, vérnyomás, vércukor, szívritmus.

Akut fertőzések esetén (pl. vírusfertőzés, hólyaggyulladás) előfordul a verejtékezés. Ennek biztos ismérve a láz.

Az izzadásnak teljesen más okai is lehetnek: az alkohol, nikotin és a koffein is serkentik a vérkeringést és a verejtékmirigyek működését.

A stressz megizzaszt

Az érzelmek is közrejátszhatnak a verejtékezésben. Félelem, stressz és idegesség esetén a mellékvese olyan hormonokat termel, melyek riadót fújnak a szervezetben.

Következményei: nedves tenyér, hideg izzadtság. Felgyorsul a pulzus, a légzés és a verejtékmirigyek termelése is. Ez ellen a lazítás (pl. autogén tréning) segít leginkább. Túlzott kézizzadás esetén a bőrgyógyász elektromos kezelést rendelhet.

Zsolt

Képek: freepik.com

A bejegyzés trackback címe:

https://attitudonline.blog.hu/api/trackback/id/tr5418443341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása