Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ATTITŰD

AZ ŐSZI BŐRÁPOLÁS FONTOSSÁGA

2024. október 21. - Attitűd

borapolas_1.jpg

Arcunkon sok minden megmutatkozik. A kor kedves kis ráncai, a fáradtság jelei, a kimerültség, a helytelen életvitel mind-mind nyomot hagy maga után. Némi odafigyeléssel azonban sokat tehetünk arcbőrünk fiatalságának és egészségének megőrzéséért. Még ősszel is.

Az alapos, ugyanakkor gyengéd arctisztítás és -ápolás segít, hogy bőrünk ne csak egészséges, de fiatalos is maradjon. A bőrápoló termékek, melyeket bőrünk típusa és különleges igényei alapján választunk, megvédhetnek a káros környezeti hatásoktól, mint például a napsugárzás, a hideg levegő vagy épp a légszennyezés. Továbbá segíthetnek a bőrirritáció enyhítésében, a bőr egészséges állapotának visszaállításában, és megakadályozhatják az esetleges bőrbetegségek kialakulásának lehetőségét is. Ha biztosra szeretnénk menni, a nyári hónapok elmúltával érdemes ellátogatnunk egy személyre szabott bőrdiagnosztikára, ahol bőrünk alapvető jellemzőivel ismerkedhetünk meg.

Az őszi bőrápolás 3 aranyszabálya

Amikor a hőmérséklet visszaesik, és esősebb, szelesebb időszakok következnek, nemcsak mi érezzük oly kellemetlenül magunkat, arcbőrünk is jól látható jeleit mutatja az idő változásának. Faggyútermelése csökken, száraz, dehidratált lesz. Ezt tetézi még a nyáron elszenvedett „napkárosodás”, amely felületét durvává is teheti. Ez a kettős „bűnözés” nagy károkat okozhat, épp ezért az ősz a lehető legtökéletesebb időszak a regenerálódásra és a megújulásra.

A hidratáció a legjobb barátod!

Ahhoz, hogy a bőrünk szép és egészséges legyen, nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is támogatnunk kell. Tény, hogy manapság a csapból is a napi folyadékbevitel fontossága folyik, ami, mint tudjuk, 2–2,5 liter vizet jelent, ennek ellenére sokan elfeledkeznek róla. Az egyszerű és kézenfekvő megoldás, hogy igyunk elegendő folyadékot, ami napi 8 pohár vizet jelent. Figyeljünk arra, hogy pontosan mi kerül a tányérunkra. Dél-Koreában például – ahol a szépségiparban az élen járnak –, a belső szépség jelentőségére épp akkorra hangsúlyt fektetnek, mint a tiszta és egészséges megjelenésre. Ahelyett, hogy egy tonna sminkkel megpróbálnák eltakarni a különféle bőrproblémáikat (száraz bőr, egyenetlen arctónus), a koreai bőrápolás a problémát a gyökerénél ragadja meg. A vitaminok az úgynevezett biokatalizátorok: míg a kollagén- és elasztinrostok szintézisét a C-vitamin, a faggyúmirigyek működésének csökkentését és a ránctalanítást az A-vitamin próbálja segíteni.

Ami pedig a külső ápolást illeti, a hidegebb hónapok közeledtével ideje lecserélni a nappali hidratáló és az éjszakai tápláló krémeket, főleg ha a hidratálás előtt bőrradírt is használunk. Az extrém száraz bőrt maximum egyszer szabad (le)tisztítani, mindig az adott bőrtípushoz illő, tápláló olajokat tartalmazó arctejekkel vagy balzsamokkal.

Használjunk fényvédőt!

Egy 2013-as kutatás szerint az arcon megjelenő bőröregedés jeleinek 80%-ért a napkárosodás a felelős. A fényvédelem így a bőr idő előtti öregedése szempontjából az egyik legmeghatározóbb tényező. Az érzékenyebb és napsugárzásnak folyamatosan kitett testrészek (arc, kézfejek) esetében egész éves fényvédelemről kell beszélnünk. Manapság az arcra használható fényvédők bőrtípusnak megfelelően választhatóak, így ténylegesen megvédik a bőrt a káros sugaraktól.

Ugyanígy érdemes tisztában lenni azzal, hogy az arcápolási rutinok bizonyos összetevői elősegítik a bőr foltosodását. Ilyenek például a különböző és manapság nagyon népszerű hámlasztók, a retinol tartalmú készítmények és persze a különböző erősségű C-vitaminos szérumok. Ezek miatt kiemelten fontos a fényvédelem, a legtöbb nappali arckrém már eleve 15-ös fényvédő faktorral (FF15) is rendelkezik, hogy a mérleg nyelvét a helyére billentse.

Tartsuk be a négy alaplépést!

Ősszel kicsit mindannyian elfáradunk, a monotonitás akár a fejünkre is nőhet, de a helyes arcápolás mindig négy alaplépésből áll: tisztítás, tonizálás, ápolás, védelem. A tisztítás során eltávolítjuk többek között a faggyút és a sminket. (Fontos, hogy a közönséges szappanok rendszeres használata arcmosáskor gyengítheti a bőr védelmi funkcióját. Az arctisztító tej és zselé között az általános szabály az, hogy száraz vagy kiszáradásra hajlamos bőr esetén a tej állagú arctisztító használata javasolt, míg az arctisztító zselé normál és vegyes bőrtípusú embereknek ajánlott.) Arctisztítás után előkészítjük a bőrt a tonizálásra, amely során eltávolítjuk az arctisztító esetleges maradványait, és visszaállítjuk a bőr természetes pH-értékét. Az arcápoló termékek értelemszerűen ápolják és feltöltik a bőrt. Ha hajlamosak vagyunk panda szemekkel ébredni, akkor fontos, hogy szemkörnyékápoló termékeket is használjunk. Ezt minden esetben óvatosan, paskoló mozdulatokkal vigyük fel a szemkörnyéki bőrre, a nappali vagy éjszakai arckrémet követően.

Nyitókép: freepik.com

A bejegyzés trackback címe:

https://attitudonline.blog.hu/api/trackback/id/tr118712324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása