Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ATTITŰD

TIPPEK, HOGYAN MARADJUNK FITTEK ŐSSZEL IS

2024. október 18. - Attitűd

fitten_osszel_is_www_dnsmagazin_blog_hu.jpg

Ha ősszel az egyébként is rövidülő nappalok még kurtábbak lesznek, legtöbbünknél beköszönt az őszi melankólia. Pedig az ősz rengeteg szép dolgot tartogat számunkra. Nézzük, mit tehetünk a jó hangulatért!

A megnyugvás ideje

A rövidülő nappalokkal a szervezet egyre kevesebb fényhez jut, és egyre több melatonint termel kevesebbet mozgunk, gyorsabban fáradunk, és az egész anyagcsere takarékon működik. Ezzel egy időben lelkileg nyugodtabbak, tűnődőbbek leszünk.

TIPP: ahelyett, hogy most átadnánk magunkat az őszi borúnak, hosszú estéinket varázsoljuk kellemesebbé kényeztessük magunkat illatos fürdőkkel, menjünk szaunába, rendezzünk játékestéket és töltsünk meghitt órákat társunkkal! Tegyünk másnaponta hosszú sétákat (20-40 perc)! A színes, zizegő avar nem csak nyomott hangulatunkat űzi el, de segít is szervezetünknek, hogy átálljon az új évszakra. A hideg arra sarkallja a mellékveséket és a pajzsmirigyet, hogy több thyroxint (megemeli a szervezet hőmérsékletét és felmelegíti a kezet és a lábat) és noradrenalint (felmelegíti a bőrfelszínt) válasszanak ki.

Fokozzuk az ellenállóképességünket!

Eső, köd, őszi viharok a nedves hideggel általában az első nátha is karöltve jár. Időben vértezzük fel magunkat, és erősítsük immunrendszerünket: végezzünk hideg-meleg váltózuhanyt! Először tusoljunk melegen, majd hűtsük le a lábakat, a karokat, a mellkast, a hasat és a hátat (mindig a szív irányába) gyengéd, bő, hideg vízsugárral (csavarjuk le a zuhanyfejet)!

FONTOS! Előtte forrón tusoljunk, hogy átmelegedjen a testünk!

Az egészséges étrend

Természetesen a helyes étkezéssel is sokat tehetünk! Kerüljön a következő C-vitamin-tartalmú ételekből valamelyik mindennap az étlapunkra: kivi vagy valamilyen más citrusféle, paprika és csipkebogyó, petrezselyem és burgonya! A B6- (homoktövislé, brokkoli) és B12-vitaminok (tej, hús, savanyú káposzta) is serkentik a szervezet ellenálló képességét. Jót tesz, ha naponta elfogyasztunk kb. 300 g zöldséget, burgonyát és gyümölcsöt. Igyunk meg reggelire egy pohár narancs- vagy grapefruitlevet, köztes étkezésként fogyasszunk gyümölcsöt, ebédre pedig burgonyát és zöldséget, este nyers salátát együnk.

A nevetés gyógyít

Hangulatunk és pszichés állapotunk nagymértékben felelős azért, hogy egy fertőzés elér-e bennünket vagy sem. Ezért nevessünk olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehet! Ha agyunk „regisztrálja" a mosolygást, rövid időn belül kiválik a boldogsághormon, s valóban jobban érezzük magunkat!

Extra tippek

Még néhány tanács, amelyek segítenek átállni a napos, színes nyárból a borús, szomorkás őszi napokra.

  • A fitneszt nem kell túlzásba vinni! Elég, ha egyes napokon lendületes, kitartó sétákat teszünk, és közben végzünk néhány nyújtógyakorlatot.
  • A biciklizés lendületbe hozza a vérkeringést, és elegendő oxigénhez juttatja szervezetünket!
  • A rozmaringtea lendületbe hozza vérkeringésünket, és megnyugtatjuk az idegeinket. Egy teáskanál rozmaringot forrázzunk le 1/4 liter vízzel, majd hagyjuk 10 percig állni.
  • Esténként gyújtsunk gyertyát, és aromamécsesünkbe csepegtessünk olyan illóolajokat, amelyek ellazítanak és felvidítják hangulatunkat: használjunk pl. eukaliptuszt, levendulát, mandarint, narancsot, grépfrútot, oregánót vagy kakukkfüvet!

Zsolt

Nyitókép: freepik.com

A bejegyzés trackback címe:

https://attitudonline.blog.hu/api/trackback/id/tr6618710382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása